13.11.2012

"Tulkoon blogi!" Ja blogi tuli.

Kyky luoda on epäilemättä eräs ihmismielen hienoimpia ja mysteerisimpiä ominaisuuksia.

Wikipedian mukaan:

Luovuus on vapauteen ja älykkyyteen liittyvä kyky nähdä uusia asiayhteyksiä (assosiaatioita), kehittää epätavallisia ideoita, käsitteitä, tekniikoita ja intuitiota sekä etääntyä tavanomaisista ajatusradoista.

Eräässä hyvin tunnetussa teoksessa, jolle ihmiset keksivät toinen toistaan mielenkiintoisempia tulkintoja, esiintyy kaikkivoipa hahmo jota kutsutaan Jumalaksi. Tämä teos on tietysti Raamattu, ja sen ensimmäinen kertomus on luomiskertomus, Genesis. Tässä kertomuksessa Jumala luo taivaan ja maan, kasvit, eläimet jne. Tarina on varmasti kaikille tuttu, ja tulkintoja sille on monia. Eräs yksityiskohta tässä tarinassa on kuitenkin erityisen tärkeä, nimittäin se miten Jumala luo tämän kaiken. Eräässäkin kohdassa Jumala vain sanoi: "Tulkoon valo!" Ja valo tuli. Aika hieno homma.

Raamattu ei tosiaankaan lukeudu lempikirjojeni joukkoon, mutta tällä esimerkillä haluan korostaa sanojen tärkeyttä. Luomisella ja sanoilla on selvästikin jotain tekemistä toistensa kanssa.


Jos satut omistamaan koiran, ja sanot sesselle: "Tule tänne", niin hyvin koulutettu koira tulee viereesi häntää heiluttaen. Erilaisia sanoja käyttämällä tapahtuu erilaisia asioita, sillä sanat ovat itse asiassa sopimuksia. Olet sopinut koirasi kanssa mitä kukin käsky tarkoittaa, ja kuuliaiselle koiralle tämä todellakin on kuin 'Jumalan sana'.

En aio ryhtyä vatvomaan mitään metafyysistä siansaksaa, mutta haluan pikaisesti osoittaa yhteyden Jumalan ja Sanan välillä:

"Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala."

Tämä on näitä Raamatun mindfuck-kohtia. Sana oli Jumala? Hmmm... Mieti hetki sitä. Uuden testamentin alkukieli oli kreikka, ja kreikan kielen sana-sanalla, Logos, on useitakin merkityksiä sekä filosofiassa, teologiassa että retoriikassa. Tästä tärkeästä termistä saamme mm. nykyään paljon käytetyn sanan 'logo' kuvaamaan erilaisia symboleja, joita käytetään pääasiallisesti kaupallisessa merkityksessä. Myös 'logiikka' juontaa juurensa tähän sanaan.

Anyway... sitten tapahtui sellainen juttu, että "Sana tuli lihaksi". Tässä vaiheessa kuvaan astuu  tietysti Raamatun traaginen sankarihahmo, suuresti rakastettu sekä vihattu Jeesus. Mikä tämä yhtälö Jumalan, Sanan, Jeesuksen ja Logoksen välillä siis on? No sitä saa kukin pohtia itsekseen jos siltä tuntuu. Halusin vain tässä yhteydessä näyttää, että sana (tai Sana) on hyvin keskeinen asia Raamatussakin.

Myös arabialaiset ymmärsivät jo kauan sitten sanojen merkityksen, ja heidän satukirjassaan Tuhannen ja yhden yön tarinoita löytyy tarina Ali Babasta, joka aukaisee luolan oven sanomalla legendaariset taikasanat: "Seesam aukene". Sanat siis luovat maailmoja ja aukaisevat ovia.
 
Ihmiset ovat aikojen saatossa kehittäneet erilaisia koodeja, joiden avulla puhutut sanat ja käsitteet on muutettu kirjoitukseksi. Lukiessasi näitä sanoja tulkitset itse asiassa latinalaisiin aakkosiin perustuvaa kirjoitusjärjestelmää. Ja vaikka suurin osa maailman väestöstä tunteekin nämä aakkoset, vain hyvin pieni osa ymmärtää tätä nimenomaista tekstiä, sillä se on kirjoitettu suomen kielellä. Kaikki tämä on hyvin jokapäiväistä, ja käytämmekin näitä koodeja koko ajan niitä sen enempää ajattelematta.

Sanat ovat myös hyvin puutteellisia, sillä ihmismielen luomat ajatukset ja tunteet ovat niin monisäikeisiä, ettei niitä voi aina sanoin kuvailla. Kuinka selittää se tunne, kun näkee oman lapsensa ensi kertaa jollekulle, jolla ei ole lapsia? Kuinka selittää sateenkaari jollekulle, joka on ollut ikänsä sokea?

Buddhan sanotaan olleen valaistunut. Hän siis ymmärsi jotain hyvin perinpohjaista, jonka tietäminen olisi varmasti hienoa itse kullekin. Mutta hän tiesi myös ettei tätä tietämystä voinut noin vain siirtää tai jakaa toisille ihmisille. Se oli polku, jota jokaisen ihmisen tuli itse kulkea, ja niinpä hän kuolinvuoteellaan sanoikin oppilailleen olla seuraamatta ketään johtajaa. 


Sanoissa on voimaa. Sanoilla voi rohkaista tai pettää, ihastuttaa tai vihastuttaa.
Nykyään puhutaan paljon henkisestä väkivallasta, ja se onkin aivan oikein. Jokaisen meistä tulisi olla tietoinen sanojemme vaikutuksesta. Se, että kirjoitan blogia vaikuttaa tavalla tai toisella sen lukijoihin. Jokaisella teolla (ja sanalla) on syynsä ja seurauksensa. Itse yritän vaikuttaa ihmisiin positiivisesti.

Tärkein syy tämän blogin aloittamiseen oli se, että minulla on toisinaan tarve luoda jotain. En ole kirjoittanut tämän tyyppistä tekstiä pitkiin aikoihin, ja se tuntui nyt hyvältä. Niinpä päätin ottaa tämän "rohkean askeleen", ja tuoda ajatukseni muidenkin ihmeteltäviksi.

Rohkea askel. Valitsin blogilleni tämän nimen, sillä pidän erittäin tärkeänä kokeilla uusia asioita. Kykyä nähdä uusia asiayhteyksiä, kehittää epätavallisia ideoita, käsitteitä, tekniikoita ja intuitiota sekä etääntyä tavanomaisista ajatusradoista. Se vaatii joskus rohkeutta, mutta se on samalla myös paras ja tehokkain keino kehittyä ihmisenä. Pitää olla luova.

4 kommenttia:

  1. Täältähän löytyi mielenkiintoista tekstiä. Kirjoita lisää, saatan tulla lukemaan uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Eiköhän niitä tekstejä tule lisää pikkuhiljaa :)

      Poista
  2. Hei vau, tervetuloa blogimaailmaan! :) Ahmin tekstisi kertaheitolla. Osui ja upposi sisuskaluja myöten. Sanat, niin. Sanoilla on pelottavan ja petollisen valtava voima. Mutta niin on toisaalta myös hiljaisuudella. Hiljaisuus puhuu, puhuttelee ja imee sanat sisäänsä kuin imuri villakoiran. Joskus sanat ovat paikallaan, toisinaan taas sanattomuus ajaa saman asian. Kuinka opimme valitsemaan? Ollako hiljaa vai lausua sana, kaksi, kolme, sahatako sanan säilällä ja aukaista ihminen kuin hauki? :> (Näin aihetta kuvaili Kari Hotakainen :))

    Kiitos aamuajatuksista ja palaillaan! :)

    P.s. Ole pliis lukijaystävällinen ja ota pois tuo tekstin "tarkistus". Aina kun kommentoi, joutuu kirjoittamaan ruutuu ilmaantuvat kirjaimet ja numerot todistaakseen ettei ole robotti. Ajanhukkaa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Maria :) Joo, seuraavassa tekstissä tulee olemaan varmaan jotain asiaa myös tuosta hiljaisuudesta.

      Oon vielä sen verran newbie tämän kanssa että just löysin asetuspaneelin, ei tarvi enää noita tarkistushommia tehdä.

      Poista